@Szarak proszę, oto jak się łamie dusze ludzi w bardzo młodym wieku.
Tym razem przykład obozu młodzieżowego (ok. 10-15 latków) kościoła zielonoświątkowego.
Joshua Fluke “I was born in a cult”.
@Szarak tak sobie pomyślałem słuchający tych filmów, moje prywatne przemyślenia:
Jedną z podstaw manipulacji jest technika FOG - Fear Obligation Guilt. (a angielska fonetycznie “fog” to mgła, więc czasem ktoś po polsku przetłumaczy, że to technika “mgły”, co też dobrze obrazuje stan umysłu poddanemu działaniu - “brainfog” - mgła umysłowa, nie jesteś pewien co myśleć i która myśl jest Twoja.
Jak u snajpera, nie mówi się “zabić człowieka” tylko “zlikwidować cel”.
U psychopaty podobnie, człowiek to tylko ruchoma pacynka do sterowania, użycia i pozbycia się.
Dlatego zamiast “osoba” będę mówić “cel”.
Fear - wzbudzasz w celu strach przed czymś, np. karą
Obligation - wywołujesz zobowiązanie, wdzięczność za coś, np. za “spędzanie z tobą czasu”
Guilt - wzbudzasz poczucie winy, które rozwala resztki logiki i popycha do działania, aby “odkupić swoją winę”
To jest technika uniwersalna, działająca na ludzi, którzy mają jakiekolwiek emocje i jakikolwiek system wartości.
Możesz tego używać
- w związku z partnerem/partnerką
- w każdym kościele i sekcie
- z wyborcami, żeby cię wybrali
- z klientami, aby od ciebie kupili
- ze swoimi czytelnikami, widzami, przyjaciółmi
Stosuj na wszelkich ludziach, spory opór możesz napotkać u poniższych ludzi - nazwałem ich ludźmi, bo naturalnie opierają się aby być celami - rezygnujesz z manipulowania nimi, nie stają się twoimi celami.
- myślących bardzo logicznie
- mocno asertywnych
- ze zdrowym poczuciem własnej wartości (nie za niskim, nie nadmuchanym!)
- mocno świadomych siebie
- szanujących siebie, swoje granice