Nieidealny a nie wiem jakiego kaca muszą mieć ludzie głosujący między pis/po/psl czy lewicą. Tam dopiero trzeba nie umieć łączyć kropek, bo nawet zgadywać nie trzeba - wszyscy rządzili 🤡
Mogę odpowiedzieć za siebie, bo w sumie zastanawiam się między PiS a głosem nieważnym.
Tu nie ma żadnej miłości do PiSu, a zwykłe wybieranie mniejszego zła. W obecnej sytuacji geopolitycznej, nie chcę by protektorat niemiecki objął resztę władzy (już lepszy Waszyngton 😉) -, gdy “Ukraina” chętnie wejdzie w rolę najbliższego powiernika naszego sąsiada z zachodniej granicy, czego chciała zawsze. PO to też oczywista dyktatura UE. Uważam, że dużą liczbę Ukraińców i innych przybytków z zagranicy- to my dopiero zobaczymy za rządów PO.
Pamiętam też jak Tusk “rozwiązywał” sprawy z ruskimi, sprawę OFE, AliorBanku, “wiecznie zieloną wyspę” czy sprawę polskich stoczni. Kaczyński i jego miłość do rozdawnictwa to przy tym pryszcz.
Wreszcie- Kaczyński umie jako tako sterować polskim społeczeństwem. To brzmi okrutnie, ale ja postrzegam to jako zaletę, bo my po prostu naturalnie się dzielimy, nie umiemy współpracować- chyba, że postrzegamy coś/kogoś jako “zamach na polskość”. Jesteśmy jako naród- “wspaniali w buncie”- i to by było na tyle xD. Prezes umie to wykorzystać co pokazywał chociażby w sprawie aborcji. Gdyby miał tzw “urok osobisty”(czyli coś, co ewidentnie ma Donald)- tj nie był irytującym, starym, małym karakanem bez żony z kotem w ręku- wygrywałby z resztą bez problemów. Imo, PiS wiele zyskał na wizerunku, gdy posłużył się Szydło czy nawet Dudą, gdy ten zaczynał prezydenturę.
Co do Konfederacji- kojarzą mi się z bandą odrealnionych idealistów- i to jest ta lepsza perspektywa. Łatwo grać “alternatywę” wśród partii, gdy nikt się z Tobą za specjalnie nie liczy. 😉 Teraz to oni mają swoje 5 minut- albo wejdą w koalicję z PiS, do którego im ideologicznie najbliżej i będą realnie rządzić, albo “pozostaną wierni” swoim postulatom, sprawiając, że wygra szeroko rozumiana lewica- co sprawi, że będą mieli nawet mniej do gadania niż w razie “konsultacji” z PiS.
Ja prywatnie najbardziej nie pojmuję jak można głosować na PSL. Ci to nadstawią tyłek absolutnie każdemu, byle utrzymać się przy korycie. Jedyną partią, która w pewien sposób chroniła interesy wsi była Samoobrona.