NALEŚNIKI.
Nie może się nie udać 😁. W końcu udało mi się “dogadać” z ciastem na naleśniki 😉
SKŁADNIKI (wersja bezglutenowa 😉). Jeśli ktoś woli “glutenowo” to zamiast dwóch niżej wymienionych mąk należy użyć pszennej, ale wtedy jakieś 2,5 szklanki.
► mąka (ryżowa, kukurydziana lub jaglana)[½ szklanki]
► mąka ziemniaczana [½ szklanki]
► jajka [2 sztuki]
► mleko [½ szklanki]
► woda [½ szklanki] - może być gazowana, ale nie musi
►olej [1 łyżka]
► sól [mała szczypta]
PRZYGOTOWANIE
Zmieszać wszystkie składniki w dużej misce za pomocą trzepaczki/rózgi na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno być raczej rzadkie.
Smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni (nie lejemy już oleju na patelnię), ok. 2 minuty z każdej strony. Pomiędzy smażeniem kolejnych porcji należy wymieszać ciasto – cięższe mąki bezglutenowe opadają na dno miski.
Smacznego 🙂