JAL robią to co muzułmanie robią najlepiej, wykorzystują system i wysysają go do cna. Aplikują o domy socjalne na potęgę, a że mają wiele dzieci/sióstr/braci - każdy kto może aplikuje o dom socjalny. Jak ktoś go dostanie, razem go ogarniają, remontują i… podnajmują. Tak to nielegalne ale… kontrole są zawsze zapowiedziane. Mieszkałem w takim domu przez rok.
Po 5 latach mają prawo wykupu nieruchomości za około 30% wartości. I tak każdy/dzieciak/brat/siostra, i oni wszyscy po kolei pomagają sobie by to ogarnąć i wykupić, kilka takich operacji i poświęcenia przez parę lat i masz kilka domów, które są spłacone i są Twoje a stąd już nic prostszego. Zakładają hipoteki na te wykupione domy a za kase kupują następne na rynku pod wynajem “za gotówkę”. Remontują, podnoszą wartość, wynajmują, nowa hipoteka i jadą dalej.
Gdy kupowałem swój dom, dom koło mnie kupił pakol, którego to był wtedy 8 dom. Teraz ma ich koło 20 jak z nim ostatnio gadałem.
Dlaczego to działa? Bo mają duże rodziny. Bo ich więzi rodzinne są silniejsze a religia zabrania im wypierdalania “swoich”. Religia sprawia też, że ich system “braterski” ma również mocne podstawy a ponieważ oni nie stronią od przemocy - szansa, że Twój dobry ziomek cię wyrucha na kasę jest o rząd wielkości niższa niż w takiej Polsce.
Dla porównania - Polacy siebie unikają za granicą, bo polak polaka wyrucha przy piewrszej okazji.