@azagoth Ciekawy temat. Widzę sporo założeń bazowych w jaki sposób podchodzić do ryzyka, szanowania kapitału i tak dalej. A ciekawi mnie w oparciu o co konkretnie podejmujesz decyzję odnośnie wejścia w pozycję?
Jeszcze co do minimalizacji ryzyka i nauki tradingu “z głową”, polecam konta fundowane, na nich można sobie przećwiczyć trzymanie poziomu ryzyka, no i można finalnie uzyskać dostęp do sporego kapitału bez potrzeby ryzykowania swoich środków. Jedyne co ryzykujemy to opłata za możliwość zdania takiego konta. Podział też jest niezły, bo często to 80 lub 90% dla Ciebie jako tradera.
Ja po ostatniej likwidacji zagłębiłem się w ten temat i są to dużo fajniejsze opcje, bo nawet jeśli coś nam brzydko mówiąc odwali i nie ustawimy SLa to najwyżej wywali się konto za kilkaset złotych czy maksymalnie tysiąc lub dwa, jeśli to już bardzo duży kapitał. No i takie konto uczy bardzo ładnie trzymania ryzyka, bo bez trzymania odpowiedniego ryzyka określonego w procentach nie zdamy dwuetapowego procesu weryfikacji i nie otrzymamy dostępu do konta z prawdziwym kapitałem.