Imbryk Jakie macie ubezpieczenia
A więc tak oba auta OC/AC + fire, theft + dodatkowo zjazd z klifu w portugalii
Rozszerzona gwarancja na auto w UK (bo nie chciałbym poznać kosztu silnika/skrzyni po gwarancji).
Ubezpieczanie nieruchomości w 3 krajach zwracając uwagę na tzw następstwa i/lub pozwy cywilne w ich skutku, w UK moje ubezpieczenie może pokryć odbudowę całej ulicy (jeśli np pożar zacznie się od mojego domu).
Na życie ubezpieczony jestem w UK i PT (swoją drogą wymóg do kredytów hipotecznych).
W UK w ramach ubezpieczenia na życie mam kwotę gwarantowaną wypłacaną od ręki jeśli zostanę zdiagnozowany z perspektywą <1 roku.
W PT dodatkowo jestem ubezpieczony od:
a) utraty dochodu
b) utraty zdolności do pracy
Ale znów to bardziej bank zabezpiecza sobie dupę niż mi.
Suma z polis na życie przekracza 2x wszelkie moje zobowiązania.
Ubezpieczenie podróżne (świat) z medycznym do $25m + winter sports (helikoptery na stoku bywają drogie), że o służbie zdrowia w US nie wspomnę.
Ponieważ latam jak pojebany mam też oddzielne ubezpieczenie na car hire excess, w sensie wszędzie biorę auta bez ubezpieczenia, jeśli któraś firma wpierdoli mi depozyt to ubezpieczenie mi je oddaje jak tylko pokażę im fakturę.
Dodatkowo z kartą miałem jeszcze ubezpieczenie laptopa/tabletu/telefonu od kradzieży lub zniszczenia oraz rozszerzone ubezpieczenie (gwarancje) do 3 lat na wszystko nowe (rtv/agd/elektronika) co tą kartą kupię.
Imbryk jakie chcecie mieć, ale są są drogie
Jeśli mógłbym się pochylić jeszcze nad jakimś ubezpieczeniem to w sumie od utraty dochodu/zdolności do pracy w UK, ale przy moich zarobkach to droga zabawa a chwilowo wrzucam kasę gdzie indziej.
Imbryk Jakie macie doświadczenia z wypłatami odszkodowań i świadczeń?
Zerowe.
Imbryk Dla jednych to strata pieniędzy, dla innych poduszka bezpieczeństwa.
Ja to nazywam podatkiem od świętego spokoju - ale niestety warunki i wykluczenia ZAWSZE trzeba przeczytać. W UK dobre jest to, że istnieje scoring produktów finansowych o nazwie defaqto i on ocenia między innymi skuteczność wypłat odszkodowań w kontekście ubezpieczeń - co dość dobrze pokazuje, że czasem te kilka funtów więcej a zamiast ubezpieczyciela z 3 masz z 4 czy 5 gwiazdkami 🙂