0. Łukasz Grass – Gdy słabość staje się siłą
Książka „Gdy słabość staje się siłą” autorstwa Łukasza Grassa to inspirująca opowieść o pokonywaniu własnych ograniczeń i przekształcaniu słabości w siłę. Grass, dziennikarz i sportowiec, dzieli się historią Jerzego Górskiego w której opisuje, jak radził sobie z trudnościami w życiu osobistym i sportowym. Jego przemyślenia i doświadczenia pokazują, że każda przeszkoda może być szansą na rozwój i samodoskonalenie.
Lektura tej książki nauczyła mnie, jak ważne jest wytrwałe dążenie do celu, mimo przeciwności losu. Grass udowadnia, że poprzez samodyscyplinę, odpowiednie nastawienie i ciężką pracę można zmienić swoje życie na lepsze. Jego historia jest dowodem na to, że prawdziwa siła tkwi w umiejętności przekształcania swoich słabości w atuty, co daje ogromną motywację do działania i wiary we własne możliwości.
1. Pamięć absolutna - Arnold Schwarzenegger
Książka „Pamięć absolutna” autorstwa Arnolda Schwarzeneggera to inspirująca autobiografia, która ukazuje niezwykłą drogę od biednego chłopca z Austrii do ikony Hollywood i polityka. Lektura ta nauczyła mnie, jak ważna jest determinacja, ciężka praca i odwaga w dążeniu do realizacji swoich marzeń.
2. Benjamin Graham – „Inteligentny Inwestor”
„Inteligentny Inwestor” Benjamina Grahama to biblia inwestowania, która otworzyła mi oczy na długoterminowe strategie inwestycyjne i zarządzanie ryzykiem. Ta książka ukształtowała moje podejście do finansów, ucząc, jak dokonywać mądrych i przemyślanych inwestycji.
3. MJ De Marco - Fastlane Milionera
„Fastlane Milionera” MJ De Marco to przewodnik po szybkiej drodze do osiągnięcia niezależności finansowej. Autor obala tradycyjne podejście do kariery i oszczędzania, co zmotywowało mnie do myślenia poza schematami i poszukiwania innowacyjnych sposobów na sukces.
4. Sylwester Stallone – Biografia
Biografia Sylwestra Stallone’a to historia o przezwyciężaniu trudności i wierze w siebie. Życie Stallone’a pełne jest wyzwań, które pokonał dzięki swojej niezłomnej woli. Jego historia nauczyła mnie, że determinacja i pasja mogą przekształcić każdą słabość w siłę.
5. Dr. Amena - Zmień swój mózg, zmień swoje życie
Książka Dr. Amena „Zmień swój mózg, zmień swoje życie” pokazuje, jak neurobiologia może pomóc w przezwyciężaniu problemów zdrowotnych i emocjonalnych. Dzięki tej książce zrozumiałem, jak ważne jest dbanie o zdrowie psychiczne i jak można je poprawić, zmieniając swoje nawyki i myślenie.
6. Denis Waitley - Być Najlepszym
„Być Najlepszym” Denisa Waitleya to inspirująca lektura o tym, jak wykorzystywać swoje talenty i potencjał do maksimum. Książka zmotywowała mnie do pracy nad samodoskonaleniem i dążenia do doskonałości we wszystkich aspektach życia.
7. Song Hongbing – „Wojna o pieniądz" 1 i 2
Seria „Wojna o pieniądz” autorstwa Song Hongbinga to fascynujące spojrzenie na globalne finanse i ich wpływ na światową politykę. Te książki zwiększyły moje zrozumienie mechanizmów ekonomicznych i finansowych, pokazując, jak pieniądze kształtują nasze życie.
8. Zbigniew Brzeziński – „Wielka szachownica”
„Wielka szachownica” Zbigniewa Brzezińskiego to analiza geopolitycznych strategii i wpływów. Książka ta pomogła mi zrozumieć złożoność międzynarodowej polityki i znaczenie strategicznego myślenia w globalnym kontekście.
9. Daniel Estulin – „Prawdziwa historia klubu Bilderberg”
Daniel Estulin w „Prawdziwej historii klubu Bilderberg” odkrywa tajemnice elitarnych grup wpływu. Lektura ta zwiększyła moją świadomość na temat sił działających za kulisami polityki i ekonomii światowej.
10. Henry Kissinger – „Dyplomacja”
„Dyplomacja” Henry’ego Kissingera to klasyka literatury o polityce międzynarodowej. Książka ta nauczyła mnie, jak kluczowe znaczenie ma dyplomacja w utrzymaniu pokoju i stabilności na świecie.
11. Charles Mackey – „Niezwykłe złudzenia i szaleństwa tłumów”
„Niezwykłe złudzenia i szaleństwa tłumów” Charlesa Mackeya to fascynująca analiza psychologii mas. Dzięki tej książce zrozumiałem, jak zbiorowe zachowania mogą prowadzić do irracjonalnych decyzji i jak ważne jest krytyczne myślenie.
12. Edward Griffin – „Finansowy potwór z Jekyll Island”
„Finansowy potwór z Jekyll Island” Edwarda Griffina to szczegółowa historia powstania Rezerwy Federalnej. Lektura ta otworzyła mi oczy (I nie tylko oczy :p) na mechanizmy funkcjonowania systemu bankowego i jego wpływ na gospodarkę.
13. Rothbard Murray – „Złoto, banki, ludzie, krótka historia pieniądza”
„Złoto, banki, ludzie, krótka historia pieniądza” Murraya Rothbarda to kompleksowy przewodnik po historii finansów. Książka ta pogłębiła moje zrozumienie ewolucji pieniądza i systemów bankowych.
14. Jesús Huerta de Soto – „Pieniądz, kredyt bankowy i cykle koniunkturalne”
Książka „Pieniądz, kredyt bankowy i cykle koniunkturalne” Jesús Huerta de Soto analizuje złożoność systemów finansowych. Dzięki tej lekturze zyskałem głębszą wiedzę na temat wpływu kredytów na gospodarki.
15. Murray N. Rothbard – „Tajniki bankowości”
„Tajniki bankowości” Murraya N. Rothbarda to odkrycie mechanizmów działania banków i systemów finansowych. Książka ta pomogła mi lepiej zrozumieć zawiłości bankowości i jej rolę w gospodarce.
16. Volant – „5 poziom”
„5 poziom” Volanta to książka skierowana do młodych mężczyzn (dla starszych też mimo wszystko), ukazująca jak rozwijać się na wielu płaszczyznach życia. Dla mnie była to cenna lektura, pełna praktycznych porad na temat rozwoju osobistego.
17. Krzyżanowski – „Manipulacja w języku”
„Manipulacja w języku” Krzyżanowskiego to fascynująca analiza technik manipulacyjnych w komunikacji. Ta książka nauczyła mnie, jak rozpoznawać i bronić się przed subtelnymi formami manipulacji.
18. Mazur – „Marketing polityczny, studium porównawcze prezydenckich kampanii wyborczych w USA i Polsce”
Książka Mazura to wnikliwe studium porównawcze kampanii wyborczych. Dzięki niej zrozumiałem, jak różne strategie marketingowe są wykorzystywane w polityce na różnych kontynentach.
19. Basu – „Czarna Księga Perswazji”
„Czarna Księga Perswazji” Basu to przewodnik po technikach wpływania na ludzi. Lektura ta była dla mnie źródłem cennych informacji na temat psychologii perswazji i jej zastosowań.
20. Mason Currey – „Codzienne rytuały. Jak pracują wielkie umysły”
„Codzienne rytuały” Masona Curreya ukazuje codzienne nawyki znanych twórców i myślicieli. Książka zainspirowała mnie do wprowadzenia struktury i dyscypliny do mojego życia zawodowego.
21. Batko – „Haker Umysłu”
„Haker Umysłu” Batko to książka o technikach wpływania na ludzkie myślenie i zachowanie. Dzięki niej nauczyłem się, jak skutecznie komunikować się i przekonywać innych.
21. Konrad Pankiewicz – „Ekspert Perswazji”
Książka „Ekspert Perswazji” Konrada Pankiewicza to praktyczny przewodnik po technikach perswazji. Dzięki tej lekturze zdobyłem umiejętności, które pomogły mi w codziennych interakcjach i negocjacjach.
Moja biblioteczka bez śmietniska które powstało w innym miejscu. Mam w notatnikach jeszcze sporo opcji i jak je uporządkuję to również tu zamieszcze. Chcę tutaj mieć ten temat w formie “banku pamięci” aby szybkim linkiem komuś polecić bądź sobie przypomnieć coś.
Posty jak tu wyglądają z edycją ? Chciałbym mieć możliwość edycji pierwszego tematu co jakiś czas.