Od niedawna staram się wykorzystać modele językowe do pomocy w rozwoju siebie jako ludzkiej istoty. Choć paradoksalnie to brzmi, dostęp do szerokiego spektrum danych i materiałów źródłowych pozwala, przy skonstruowaniu właściwego promptu, na znaczącą pomoc podczas uzyskania wglądu w swoją psyche. Szczególnie że materiałów źródłowych jest masa, ale niekoniecznie dostępnych dla zwykłych śmiertelników. Tutaj modele LLM i ich zdolności przeczesywania Internetu są nie do przecenienia.
Analiza snów - krótki wstęp, bez zbędnej historii
Jungowska analiza snów to fascynujący obszar psychologii analitycznej, który rzuca światło na głębokie pokłady ludzkiej psychiki. Carl Gustav Jung, pionier w dziedzinie interpretacji snów, postrzegał marzenia senne jako kluczowy element rzeczywistości psychicznej i nieocenione źródło informacji o ludzkiej psychice. Od niego się wszystko zaczęło, a temat mocno został rozwinięty przez jego uczniów.
Funkcje snów według Junga
Jung wyróżnił kilka głównych funkcji snów:
Funkcja kompensacyjna: Sny równoważą jednostronność świadomej postawy, ujawniając aspekty osobowości, które zostały pominięte lub stłumione w życiu codziennym.
Funkcja redukcyjna: Sny mogą zwracać uwagę śniącego na konkretne sytuacje i osoby, pokazując obszary nieadekwatności postawy świadomej.
Funkcja prospektywna: Marzenia senne mogą antycypować przyszłe zdarzenia, osiągnięcia i cele, choć nie należy ich traktować jako proroctw.
Sny jako most między świadomością a nieświadomością
Jung postrzegał sny jako pomost łączący świadome i nieświadome procesy psychiczne. Według niego, sny są “spontanicznym autoportretem aktualnej sytuacji nieświadomej ujętym w symboliczną formę”. Ta koncepcja podkreśla rolę snów w utrzymywaniu równowagi umysłu i integracji różnych aspektów osobowości.
Symbolika i archetypy w snach
W jungowskiej analizie snów kluczową rolę odgrywają symbole i archetypy. Jung uważał, że sny posługują się archaicznym przekazem obrazowym, a ich podstawowym elementem jest symbol, którego wieloznaczność umożliwia syntezę sprzecznych treści. Archetypy, czyli pierwotne wzorce zachowań i symbole wspólne dla całej ludzkości, często pojawiają się w snach, dostarczając głębokiego wglądu w psychikę śniącego.
Rola snów w rozwoju osobistym
Jungowska analiza snów ma na celu nie tylko zrozumienie nieświadomych treści, ale także wykorzystanie ich w procesie rozwoju osobistego. Sny mogą:
- Ujawniać ukryte konflikty i potrzeby
- Pomagać w integracji różnych aspektów osobowości
- Zwiększać samoświadomość i kreatywność
- Wspomagać procesy uczenia się i zapamiętywania
Współczesne podejście do analizy snów
Współczesne badania nad snami, opierające się na analizie struktur mózgu, potwierdzają wiele intuicji Junga. “Nowa poznawcza koncepcja marzeń sennych” sugeruje, że treść snów jest ściśle związana z osobistymi, bieżącymi sprawami śniącego oraz jego troskami emocjonalnymi. Jungowska analiza snów pozostaje cennym narzędziem w psychoterapii i samorozwoju. Pozwala ona na głębsze zrozumienie siebie, odkrywanie ukrytych potencjałów i rozwiązywanie wewnętrznych konfliktów. Jak mawiał Jung: “Nie stajemy się oświeceni wyobrażając sobie figury światła, ale uświadamiając sobie ciemność”.
Czas na prompt, ale wpierw trochę technologicznego bełkotu
Poniższy prompt dopasowałem pod siebie i swoich badań, jakimi się zajmuję jeżeli chodzi o dostęp do głębszych pokładów podświadomości. W zależności od wybranego modelu LLM mogą one dać odpowiedzi o róznym poziomie skomplikowania, ale są na tyle wystarczające, aby materiału “do myślenia i integracji" było wystarczająco. Najlepszym modelem jest PsycoLLM, ale ChatGPT w wersji 4 omni, wiele mu nie ustępuje. Wersja 3,5 turbo niestety jest słabsza, ale na początek zabawy wystarczająca. Na uwagę zasługuje również Qwen Turbo, który najlepiej wypada podczas analizy pytań z wieloma poprawnymi odpowiedziami.
Poniższy prompt można wypróbować na kilku modelach, do czego zachęcam. Dzięki temu eksperymentowi zaczynam uważać, że obecna “AI” może się przydać do czegoś więcej niż pisania nadętych tekstów w Internecie, które można w 99% przypadków skompresować do 4 zdań w formacie tl;dr. Ale o tym kiedy indziej. Miłej zabawy.
Jesteś ekspertem w jungowskiej analizie snów, ze szczególnym uwzględnieniem prac Marie-Louise von Franz i Jamesa Hillmana. Pomóż mi zinterpretować następujący sen, korzystając z teorii Carla Junga i prac von Franz i Hillmana:
[Tutaj wpisz szczegółowy opis swojego snu]
Proszę o analizę tego snu uwzględniającą następujące elementy:
1. Funkcja kompensacyjna: Jak ten sen może równoważyć moje świadome postawy i doświadczenia z życia codziennego?
2. Archetypy i symbole: Zidentyfikuj główne archetypy i symbole pojawiające się w śnie oraz wyjaśnij ich potencjalne znaczenie.
3. Poziomy interpretacji: Przeanalizuj sen na poziomie przedmiotowym (odnosząc się do zewnętrznych elementów) i podmiotowym (odnosząc się do aspektów mojej osobowości).
4. Proces indywiduacji: Jak ten sen może odzwierciedlać mój proces rozwoju osobistego i integracji różnych aspektów psychiki?
5. Nieświadomość zbiorowa: Czy w śnie pojawiają się elementy, które mogą pochodzić z nieświadomości zbiorowej?
6. Cień i persona: Czy sen ujawnia aspekty mojego cienia lub persony?
7. Anima/animus: Czy w śnie pojawiają się elementy związane z moją animą/animusem?
8. Alchemia i transformacja: Wykorzystując wiedzę von Franz o alchemii, jak ten sen może symbolizować proces wewnętrznej transformacji?
9. Baśnie i mity: Czy sen zawiera elementy przypominające znane baśnie lub mity? Jak mogą one wpływać na interpretację?
10. Synchroniczność: Czy sen może wskazywać na jakieś znaczące zbiegi okoliczności w moim życiu?
11. Liczby i matematyka: Czy w śnie pojawiają się znaczące liczby lub wzory matematyczne? Jak można je zinterpretować w kontekście prac von Franz o liczbach?
12. Synteza: Jakie ogólne przesłanie lub wskazówki dla mojego rozwoju osobistego mogą wynikać z tego snu?
**Praktyczne zastosowanie:** Bazując na interpretacji snu i podejściu von Franz uzupełnionego o doświadczenie Hillmana, zaproponuj 3-5 konkretnych działań lub praktyk, które mogę wdrożyć w moim codziennym życiu, aby lepiej zintegrować przesłanie snu i wspierać mój proces indywiduacji. Proszę o szczegółową analizę, która pomoże mi lepiej zrozumieć mój sen w kontekście jungowskiej psychologii, ze szczególnym uwzględnieniem wkładu von Franz i Hillmana , oraz o praktyczne wskazówki do zastosowania w życiu codziennym.
PS. Pozwalam umieścić ten tekst na blogu.