Bardzo dobry i potrzebny post!
W dzisiejszych czasach zachowanie jakiekolwiek namiastki prywatności graniczy z cudem oraz jest okupione nierzadko sporą ilością potu i pieniędzy - tak pieniędzy.
Dlaczego zachowanie namiastki prywatności kosztuje? Bo jeśli dostajesz coś “za darmo” - to ty jesteś produktem, a zatem dane o Tobie, Twoje upodobania, afiliacje społeczne i polityczne itd.
Przy odpowiedniej ilości danych modele LLM z powodzeniem mogą Cię rozłożyć na czynniki pierwsze i skutecznie PRZEWIDYWAĆ co zrobisz/kupisz/jak się zachowasz - i to na długo zanim ty podejmiesz świadomą decyzję.
Jeśli ktoś chce obejrzeć serial o takim właśnie świecie, gdzie to AI zmienia świat “na lepsze” to polecam Person of Interest.
Ja aktualnie bawię się pomysłem nowego telefonu kompletnie bez kart sim.
W moim przypadku brak internetu bardzo rzadko jest problemem jednak numery potrzebuje by odbierać połączenia, czasem dzwonić i dostawać sms. Wszystko to wedle chińskiego producenta zapewnia urządzenie GoIP-1 którego sztukę na próbę zamówiłem a jeśli przejdzie próby pomyślnie dokupię jeszcze 2.
Telefon bez kart sim tak długo jak ma internet loguje się protokołem SIP do powyższego urządzenia i z powodzeniem może używać karty sim, która się w nim znajduje. Zalety? Karta sim jest stacjonarna a ja mogę być absolutnie gdziekolwiek na świecie i z niej korzystać (nie można Cię śledzić po pingach do BTS bo ich nie używasz).
Pułapek w takim układzie jest kilka ale zamierzam aktywnie dbać o to by jakimkolwiek stalkerom (czy korporacyjnym czy rządowym) nie dawać swojej lokalizacji na talerzu. Kiedyś może popełnię posta na ten temat.