azagoth Braun tym ruchem zyskał potężne poparcie społeczne. Władcy marionetek doskonale rozumieją, że gdyby wsadzili go do więzienia to owo poparcie podwoiłoby się w ciągu jednego dnia.
Też mi się wydaję, że nie chcieli z niego robić męczennika.
Z resztą uwiarygodniłoby to teorie spiskowe o tym, że Polską rządzą Żymianie.
Czy ktoś za nim stoi? Cholera wie, zdobył 1,2 mln głosów w ostatnich wyborach to dość duża liczba ludzi, spora częśc jego elektoratu to wyznawcy.
Jak pokazały ostatnie wybory spora rzesza ludzi lubi wstawiać się za “dojeżdżanymi” przez mainstream i tak zwane “elyty”.
Z resztą zaraz po incydencie Chanukowym jego zrzutka osiągnęła jakieś astronomiczne kwoty.
Poza tym jakie kurwa zarzuty mu postawią? Za Szumowskiego z PIS o groźby karalne? Przecież to ścigane na wniosek poszkodowanego:
Art. 190. [Groźba karalna]
§ 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub na szkodę osoby dla niej najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w osobie, do której została skierowana lub której dotyczy, uzasadnioną obawę, że będzie spełniona,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
To może obraza uczuć religijnych:
Art. 196. Obrażanie uczuć religijnych innych osób
Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
I teraz pytanie czy zgaszenie ognia w ciągu pieszym sejmu pod to podpada?
Czy sejm RP to miejsce przeznaczone do obrzędów religijnych w myśl przepisów KK?
Te zarzuty są tak na prawdę bzdurne i jedyne co może mu grozić to jakaś grzywna, którą pokryje byle jaką zrzutką.
No i został ukarany już przez sejm zabraniem uposażenia.
Czy zrobienie takiego ruchu nie stworzy precedensu do karania w przyszłości sympatyków KO malujących po kościołach czy zakłócających msze?
Generalnie im się ten ruch nie opłaca, być może zwykły kowalski poniósłby jakieś konsekwencje ale nie liczyłbym na jakieś spektakularne wyroki, może grzywna albo zawiasy.
Oglądałem wywiad z Braunem o uchyleniu immunitetu, to tez gierka pod publiczkę debili, ponieważ Braun na każde wezwanie prokuratury stawia się do dyspozycji i składania wyjaśnień ale tu jak zwykle chodzi o gadanie i gonienie króliczka a nie jego złapanie.
Kiedyś, za czasów bycia kucem miałem większą wiarę w istnienie światowego przywództwa, zakulisowych Żymian.
I dalej wiem, że to istnieje w istocie, jednak widzę, że teorie o ich wszechwładności, przewidywaniu a nawet planowaniu świata i jego scenariuszy są przesadzone.