Polacy coraz częścią wolą wiązać się z Ukrainkami twierdząc, że Polki są zaborcze, wymagające i nie chcą dbać o dom.

Według danych GUS z 2024 roku ponad 70 proc. małżeństw Polaków z cudzoziemkami stanowiły właśnie te z Ukrainkami.
🗣️: Polskie kobiety zmieniają się na gorsze pod względem bycia kandydatkami na żony. Ukrainki jawią się jako lepsze partnerki. I już nawet nie chodzi o to, że wspaniale gotują i zajmują się domem. Przede wszystkim są takie ciepłe - opowiedział 31 letni Paweł, który związał się z Oksaną.
🗣️: Oksana codziennie gotuje obiad z dwóch dań. Jemy razem, a potem wspólnie odpoczywamy. Żona często wymyśla różne niespodzianki, dzięki którym ten czas jest jeszcze przyjemniejszy. Ostatnio była to gra planszowa. Innym razem przeczytała mi kilka wierszy. Jeszcze innym zrobiła mi masaż.
🗣️: Czasami po prostu siedzimy i słuchamy razem muzyki. Żadna z moich polskich dziewczyn nie była pod tym względem taka kreatywna. One raczej oczekiwały, że ja będę im organizował za każdym razem rozrywkę.
Paweł zwrócił uwagę również na to, że Ukrainki bardziej dbają o wygląd w porównaniu do Polek:
🗣️: Oksana oprócz wspaniałego charakteru może poszczycić się tym, że bardzo o siebie dba. Nie jest klasyczną pięknością, ale dzięki pielęgnacji i dobremu gustowi modowemu wygląda bardzo dobrze. Z pewnością jest to kobieta, z którą lubię się pokazać.
Sytuacja w Polsce zmienia się dynamiczniej od czasu gdy w 2022 roku wybuchła wojna na Ukrainie.
Prof. Piotr Długosz zwrócił uwagę, że rośnie niechęć młodych Polek do Ukrainek ze względu na konkurencję na rynku pracy, ale również rynku matrymonialnym.
🗣️: Ukrainki są atrakcyjne i jednocześnie tradycyjne, na pierwszym miejscu stawiają rodzinę i męża. To się może podobać polskim mężczyznom mającym zgoła inne doświadczenia z polskimi wyzwolonymi kobietami. Dla Ukrainek związek z Polakiem może być atrakcyjny, gdyż daje szanse na zmianę życia i pozostanie w Polsce - powiedział prof. Długosz
🗣️: Mój chłopak, Marcin, kupił mnie pierwszą wysłaną do mnie wiadomością: „Szukam kobiety do wspólnego gotowania obiadów, potem oglądania filmów, porannych spacerów z psem, robienia sobie nawzajem herbaty, gdy któreś jest chore, wyjazdów w góry, czytania książek i dyskutowania o nich. I oczywiście będziemy się kochać, gdy tylko będziemy w nastroju – mówi 39-letnia Marina
A wy co myślicie o Ukrainkach? Czy są to lepsze kandydatki na żony niż Polki?