Tomassi powiazania z jakimiś złymi silami…nie koniecznie mam tu na myśli jakieś demony
Wg mnie niektórzy tak, ponieważ działa tu prosty mechanizm: Masz coś, co jest użyteczne dla kogoś dużo bogatszego i wpływowego, czego on nie ma.
Np. młody biedny chłopak ma talent piłkarski i zapał, ale nie ma absolutnie doświadczenia życiowego i asertywności.
Albo ładna, młoda dziewczyna, nie mająca doświadczenia życiowego i asertywności.
Łakomy kąsek do sterowania.
“Ty tylko kop piłkę i niczym więcej się nie przejmuj, ja załatwię ci kontrakty.”
“Ty tylko śpiewaj, graj w filmach i ładnie wyglądaj i się należycie zachowuj przed kamerą, ja załatwię ci kontrakty.”
“Ty tylko ładnie wyglądaj i dawaj dobrze dupy, ja załatwię ci mieszkanie i klientów.”
A taki artysta, piłkarz, prostytutka - są zwykłymi ludźmi, którzy chcą robić swoje i muszą utrzymać się przy życiu.
Nie mają talentów do zarządzania finansami, do zarabiania, nie mają nawet własnego zdania w kwestiach aborcji, szkolnictwa, rolnictwa.
Ale są oglądani i lubiani przez miliony zwykłych ludzi. I wtedy zaczyna się działanie sił: jak jakiś sportowiec czy muzyk czy aktorka nagle wypowiadają się na tematy ekonomii, konstytucji, zbrojeń.
“Jak będziesz udzielać wywiadu, to wspomnij o [cokolwiek do wpojenia masom do głów].”
To taki przykład na szybko.