LaLibertine W skali mikro. Boli Cię ząb, nie stać Cię na dentyste. Co robisz?
Az chciałoby się powiedzieć, że zapobiegawczo myję zęby i oszczędzam, ale zaraz wyskoczysz emocjonalnym argumentem z ludźmi, którzy nie umiejo.
Obecnie? Ktoś zapłaci za twój bolący ząb. Jaka byłaby idealna dla ciebie sytuacja?
LaLibertine Poza tym państwo to nie firma. Tu nie da się zwolnić nierentownych emerytów i rencistów, a tych będzie coraz więcej. Albo. Tych z Wilanowa leczymy traumatoligicznie, tych z Pragi Północ nie.
Masz rację. Każda firma, która okrada swoich pracowników ze składek na starość powinna zostać zlikwidowana.
LaLibertine Pieniądz jest elementem rynku Forex gdzie waluty się kupuje lub sprzedaje.
Proszę cię o wyszczególnienie przyczyn inflacji, które nie sprowadzają się do obrotu nieistniejącymi pieniądzmi, a ty mi dajesz operacje/ spekulacje na pieniądzach jako towarze. Widzisz ironię?
LaLibertine Można nagle wyprzedać wszystkie złotówki i obniżyć jej wartość. Soros tak zrobił z funtem
Kto się w tym scenariuszu zadłuża?
LaLibertine Dla wielu osób inflacja to wzrost cen. A ten może wynikać z prostego mechanizmu popytu i podaży.
I to prędzej, czy później się wyrównuje.
LaLibertine Naiwne jest owo podejście. Ono się sprawdzi w skali mikro, niekoniecznie w skali makro.
W skali makro działa dokładnie tak samo, ale mam wrażenie, że tego nie widzisz. Wszystkie większe podmioty operują na przyszłych zarobkach swoich obywateli. Toi tak jakbyś ty pożyczał pieniądze na zastaw swojego dziecka (z tą różnicą, że jesteś bezdzietny więc mojego).