Witaj gościu, dołącz do nas! Dołącz   Zaloguj się
Jakie książki polecacie?

Też Grę o tron czytałem, pierwszy tom jak na razie za mną, zacząłem drugi

Odpowiedz

Na początku się przywitam ze wszystkimi- Cześć Smile

biografie/autobiografie
- Steve 'a Jobs'a
- Schwarzenegger'a
- Ozzy'ego Osbourne'a
- Andrzeja Iwana (przykre doświadczenia z polskiej piłki nożnej)
- Benjamina Franklina
- Richarda Feynmana (fizyk, noblista, można się pośmiać, pdoobała mi się bardzo)
- Trylogie Stanisława Grzesiuka ('5 lat kacetu' 'Boso ale w ostrogach' 'Na marginesie życia')

-----
'Zen i sztuka obsługo motocykla' Pirsiga
'Syreny z Tytana' Vonneguta (ogólnie polecam autoraSmile)
'W drodze' Jack Kerouac
Książki wywiady z Masą Smile
'Rio Anaconda' Cejrowskiego podoba mi się styl pisania.
'180 000 kilometrów przygody' Tonyego Halika

Odpowiedz

Ja polecam MASĘ przeczytałem już wszystkie części.

Odpowiedz

Nie chcę powielać, ale nie zauważyłem żeby ktoś wspomniał o biografii Mansona - Brudna droga z piekła.

Odpowiedz

Ja od siebie polecę 2 kryminały

Szurmo - Jean-Claude Izzo oraz
Z zamkniętymi oczami - Gianrico Carofiglio

Świetnie napisanie i budujące napięcie, w między czasie wywołujące pewnego rodzaju niepokój, szczególnie druga pozycja.

"Nie możesz pozostawić wszystkiego losowi. On ma wiele do zrobienia. Czasami musisz mu pomóc. " - Leonardo da Vinci
Odpowiedz

Graham Mastertone - Dziecko Ciemności
Harlan Coben - Zachowaj spokój
Tara Sivec - Piękne kłamstwo

"...Questions of science, 

Science and progress
Do not speak as loud as my heart "
Odpowiedz

Harlan Coben - "Nie mów nikomu"

// Wymoderowano link, Leorth.

Nieregulaminowana sygnatura!
Odpowiedz

Milenialsi w Pracy - Chip Esponoza

Ogólnie polecam wszystkim, którzy jeszcze nie zaczęli pracy i w niedługim czasie zaczynają to zmienić. Są rozdziały z których doskonale zdaję sobie sprawę, inne rozwiewają wątpliwości i pokazują drugą stronę medalu. Książka jest krótka i szybko się czyta.
Jakbym miała ją wcześniej nie popełniłabym tylu błędów na stażu. Big Grin
Ale cytując jeden z rozdziałów: " Twoje błędy, często będą cenniejsze od Twoich sukcesów" obracam to na korzyść. Big Grin

Science and progress
Odpowiedz

Ja generalnie polecam książki F.S Fiztgeralda, a opowiadania to już w ogóle. Nie każdy lubi jego styl, ale ja go uwielbiam, to z jego opowiadań wyciągnęli m.in. motyw do filmu o Benjaminie Buttonie, tego gdzie facet rodzi się dziadkiem i staje się coraz młodszy. Ogólnie bardzo też lubię biografie, zawsze się wtedy łatwo utożsamić z bohaterem, w końcu kiedyś już żył i coś tam go w życiu spotkało, można się wiele nauczyć.

Odpowiedz

" Co ludzie sukcesu robią przed śniadaniem?" Laura Vanderkam
Bardzo krótka i przyjemna,lekka książka. Polecam zwłaszcza tym, u których przy poranku panuje chaos i wychodzą z mieszkania w pośpiechu i dwóch różnych skarpetach. Big Grin
Prawda jest taka, że wstając wcześniej nie tylko możemy zrobić wiele pożytecznych rzeczy, ale też ograniczyć sobie stresu z cyklu "czy zdążę, czy wszystko wzięłam?" . Warto też poświęcić serię drzemek na doczytanie książki, zrobienie prania, czy przygotowanie listy słówek na dany dzień. Nie wspominając już o spokojnym śniadaniu, w towarzystwie lub bez. Big Grin

Science and progress
Odpowiedz

Zorganizowany początek dnia ma duży wpływ na samodyscyplinę. Gdzieś na internecie jest chyba strona z diagramami kołowymi pokazującymi jak wielcy i znani ludzie mieli zorganizowany dzień. Wczesne wstawanie nie jest regułą sukcesu, za to regularność poszczególnych czynności już tak. niektórzy są lepiej wydajni rano, a inni wieczorem. Zależy od człowieka. Smile

Odpowiedz

CriticalThinker napisał(a):[post]1843[/post] Zorganizowany początek dnia ma duży wpływ na samodyscyplinę.
Ja bym powiedziała, że raczej na spokój wewnętrzny i porządek dnia. Big Grin
CriticalThinker napisał(a):[post]1843[/post] Gdzieś na internecie jest chyba strona z diagramami kołowymi pokazującymi jak wielcy i znani ludzie mieli zorganizowany dzień.
Hyhy fajnie jest to pokazane na przykładzie Audrey Hepburn w filmie Rzymskie wakacje. Wydawałoby się, że sławni ludzie pracują 24 h dziennie.
CriticalThinker napisał(a):[post]1843[/post] Wczesne wstawanie nie jest regułą sukcesu,
Tytuł, to tylko chwyt marketingowy, sama autorka pisze to we wstępie. Big Grin
CriticalThinker napisał(a):[post]1843[/post] za to regularność poszczególnych czynności już tak. niektórzy są lepiej wydajni rano, a inni wieczorem. Zależy od człowieka.
Owszem, ale mnie i tak zawsze będą dziwić ludzie, którzy wstają o 6 rano, bo "nie mogą już spać". Big Grin U mnie bez budzika nie ma szans. xD

Science and progress
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Theme © iAndrew 2020 - Forum software by © MyBB