Książki, które aktualnie czytacie. |
Lee Child - Podejrzany
Reacher po postrzale w tors z 38 i po wyjęciu gwoździa z głowy leżał w śpiączce 3 tygodnie. Jodie Garber mu przez ten cały czas towarzyszyła. Zamieszkał w domu jej ojca, a Jodie w swoim mieszkaniu na Manhattanie. Jodie namawia go, by ten wykorzystał swoje umiejętności i objął schedę po zamordowanym detektywie. We włoskiej restauracji obserwuje dwóch osiłków, którzy odgrażają się właścicielowi knajpy, że jak nie wywiąże się z haraczu, zniszczą mu całą knajpę. Reacher bierze sprawy w swoje ręce i rozprawia się z osiłkami. Jeden z nich jest w śpiączce. Po dotarciu do domu, na podjeździe otacza go kordon samochodów FBI. Reacher jest oskarżony o mordestwo trzech kobiet molestowanych za jego kadencji w armii. Kobiety są zabijane poza domem, nie ma śladu walki, ran na ciele, czy innych oznak przemocy. Każdą z nich znajdują w wannie, zatopioną po brzegi w wojskowej zielonej farbie. Dowodzący sprawą kolo z FBI straszy Reachera, że jak ten nie pomoże, da namiary Jodie szefowi gangu od ściągania haraczy Petrosianowi. Reacher się godzi. Jadzie do Quanitco, dostaje pokój bez klamki i do ochrony 29letnią piękną agentkę, która chodzi bez stanika. Po wspólnej dedukcji decydują, że potencjalny morderca jest żołnierzem. Odświeża starą znajomość z jednym z półkowników i jadą razem z jego agentką do jednostki wojskowej. Zamykają się w gabinecie półkownika, tak by agentka myślała, że siedzą i filtrują podejrzanych. Korzystając z wpływów półkownika, Reacher wychodzi oknem, wskakuje do podstawionego helikoptera i leci na China Town, żeby namierzyć stręczycieli i przekazać, że od dziś strefę wpływów przejmuje Petrosian. Obezwładnia ich, zabiera im 1200$ i wraca jakby nigdy nic tą samą drogą przez okno do gabinetu półkownika. W New York Times pisze, że w wojnie gangów ginie 6 osób, w tym Petriosian. Reacher ma alibi, bo wszyscy wiedzą, że siedział cały dzień u półkownika w gabinecie. FBI i tak mu nie odpuszcza, Jodie jest wściekła i ich związek zaczyna się sypać. Zabójca przyśpiesza tempo i ginie czwarta kobieta, w ten sam sposób. Była to przyrodnia siostra agentki FBI. Reacher w garażu ofiary znajduje karton po pralce automatycznej, w nim 11 puszek 5cio litrowej farby kamuflażowej. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Sam ostatnio sporo czytam w klimacie fantasy.
Zew nocnego ptaka, jeśli lubicie Grishama i thrillery prawnicze mogę zdecydowanie polecić - bo to książka o procesie czarownicy w kolonialnej Ameryce, w XVII wieku. Nie średniowiecze i nie fantasy, ale zbliżone
Lee Child - Echo w płomieniach.
Reacher prawie uległ Harper - agentce FBI, prowokując go, Harper wsadziła mu głęboko język do ust. Ale Reacher jest wierny Jodie, która została wspólnikiem w kancelarii adwokackiej i w ramach pierwszego zadania wyjechała do Anglii, co pozwoliło Reacherowi na kolejną wędrówkę po Stanach. Pocałunek Harper wskazał Reacherowi wskazówkę, w jaki sposób morderca zabija kobiety, które wcześniej poddawane były hipnozie i dusiły się własnym językiem. Zabójcą okazała się agentka FBI Lamare. Reacher po znokautowaniu miejscowego szeryfa w barze w Teksasie, musiał się szybko ewakuować. W ciągu trzech minut zatrzymała się mu na stopa piękna Carmen, której płynie latynoska krew w żyłach. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
(20-09-2022, 21:56 PM)vlad1431 napisał(a): Lee Child - Echo w płomieniach.Daj znać jak przeczytasz do końca - brzmi ciekawie.
Lee Child - Echo w płomieniach c.d.
Carmen Greer jest mężatką, ze Sloopem Greerem poznali się w nocnym klubie. Sloop jest ranczerem, jego gospodarstwo jest bardzo pokaźne. Carmen zwierza się Reacherowi, że jest maltretowana przez Sloopa, Reacher postanawia przeszukać auto Carmen i sprawdzić, czy Carmen nie kłamie. Okazało się że Carmen ma przy sobie tylko 1$ i podróżuje po całym Texasie, bo szuka kogoś, kto pomógł by jej zamordować Sloopa. Mają 6.5 letnią córkę i jedyną wartościową rzeczą którą posiada Carmen jest złoty pierścionek z brylantem, Carmen twierdzi że to imitacja warta 30$. Sloop siedzi w stanowym więzieniu za niepłacenie podatków. Sloop znalazł prawnika, kolegę z młodości, który zwolnił go z więzienia. Carmen ma niecałą dobę na przygotowanie się do zabicia Sloopa. Równocześnie wynajęta zostaje grupa trzech zawodowych zabójców, która w pierwszej kolejności zabija prawnika Sloopa. Reacher uczy Carmen jak posługiwać się skutecznie miniaturowym rewolwerem. Sloop przyjeżdża na Rancho i zostaje zabity z precyzją zawodowego mordercy z małego rewolweru. Carmen jest aresztowana i zrzeka się praw do obrony. Córka Carmen zostaje uprowadzona przez grupę zabójców i Reacher podejrzewa, że Carmen podjęła tę decyzję pod groźbą śmierci córki. Prokuraturem jest kolega Sloopa z młodości, odkrywa, że Carmen ma na koncie 2mln$. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Lee Child - W tajnej służbie
Recher po całej zawierusze w Teksasie wychodzi na autostradę i wsiada do tira jadącego do Los Angeles. Namierza go tam była dziewczyna jego brata, która pracuje w Secret Service i jest szefową ochrony vice prezydenta. Jej zadaniem jest przeprowadzenie audytu związanego z bezpośrednim atakiem na vice prezydenta i prosi Reachera o nietypowe zadanie, które polega na tym, by skutecznie zaatakować vice prezydenta i go zabić. W rzeczywistości jest to tylko próba, ale brat Reachera zagwarantował, że jest jedynym człowiekiem który może skutecznie wykonać to zadanie. Reacher ze względu na brata się godzi, nieświadomy że w międzyczasie organizowany jest autentyczny zamach na vice prezydenta. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Lee Child - Siła perswazji
Reacher znajduje się obecnie w Massachusetts. Agenci DEA proszę go o odnalezienie zagininionej zaginionej agentki, która od 8 tygodni nie daje znaku życia od podjęcia nieoficjalnej akcji przeciwko gangowi narkotykowemu. Podjerzany jest biznesmen, który oficjalnie handluje drogimi dywanami. Ustalają, że najlepszym wyjściem będzie jak Reacher zatrudni się w gangu jako ochroniarz u Zacharego Becka. Beckowi kilka lat temu uprowadzono syna, obcięli mu ucho. W tym celu inscenizują kolejne porwanie 20 latka, w którym dla uwiarygodnienia akcji Reacher przypadkowo strzela do gliniarza po cywilnemu. Cała akcja odbywa się tak szybko, że w mediach oficjalnie widnieje, że to wojna gangów. 20 letni Richard Beck namawia Reachera, żeby ten zawiózł go domu, Reacher z wahaniem się zgadza, bo musi się ukryć na kilka dni. Na miejscu od Becka dostaje propozycję pracy. Beck zmusza go do zagrania w rosyjską ruletkę z Magnum, którego oficjalnie zastrzelił policjanta. Reacher przykłada Magnum do skroni i pociąga za spust. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Taką ciekawą pozycję dziś w bibliotece znalazłem, na wsi.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Na pierwszy rzut oka nie, to jakby opis jego działalności artystycznej. Mam tylko nadzieję, że te wszystkie jego filmy nie stracą na tajemniczości po przeczytaniu tej książki.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Batalion czołgów - Josef Škvorecký
"Dobry wojak Szwejk żyje" - tak reklamowano pierwsze wydanie "Batalionu czołgów". Gdyby to była prawda i gdyby rzeczywiście kompanijny idiota Szwejk mógł przeczytać tę opowieść o perypetiach swego młodszego o pół wieku - i dwie wojny światowe - kolegi, z pewnością uśmiałby się do rozpuku. Ta przezabawna opowieść o dojrzewaniu w cieniu luf armatnich, pierwszych miłościach na żołnierskich przepustkach i alkoholowych wyskokach za murami koszar, doczekała się wielu wydań na całym świecie i jest uważana za jedną z najlepszych, a z pewnością najzabawniejszą, powieść Josefa Škvorecký'ego. Dodajmy, najwybitniejszego, obok Milana Kundery i Bohumila Hrabala, pisarza czeskiego ostatniego półwiecza.
Ja z kolei zabieram się powoli za biografię steve'a jobsa, bo słyszałem od kumpla, że jest naprawdę dobra Ze swojej strony mogę z kolei polecić próbę błękitnego wazony. To właściwie opowiadanie (bardzo krótkie), a używki tej książki są tanie. Potrafi dodać "powera", także świetnie motywuje
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
1 gości |