Waga86 a ja Ci powiem, gdyby polacy byli madrzy, to by agentury guzik zdzialaly. Myslisz ze w innych krajach nie ma agentur? Sa ale ludzie nie sa tak tepi. Osobiscie do mnie znajomi chwalili sie, ze nie poszli na referendum. Tylko debil nie chce glosowac we wlasnej sprawie. Uwazasz, ze ich tez agenci zmusili?
Noooo, pewnie, ze mają agenturę.
Dlatego w UK pójdziesz siedzieć za napisanie na kogoś czarny w necie ale pakole biegają z maczetami i chuja im robią.
Zdaje się przeceniasz inne narody w ich “mądrości”, Polacy nie są wyjątkowo głupi, nie są też wyjątkowo mądrzy.
Waga86 oczywiscie, taki syf ktory ma potezna gospodarke i swiatowe marki.
To przeszłość, mają mase problemów, które same wygenerowały. Cały świat tak zwanej starej Europy jest bogaty i “mocny”, ponieważ przez wieki bogacili się kosztem innych (kolonie), teraz chcą te długi przerzucić na nas. Zachowują się jak polscy Janusze biznesu, którzy uspołeczniają koszty a prywatyzują zyski.
Waga86 a ja ostatnio, po obejrzeniu wywiadu z historykiem p. Kamilem Janickim jak opowiadal o szlachcie i chlopach panzszyznianych, zastanawiam sie jakim cudem ten kraj jeszcze stoi.
No właśnie? Może zbyt krytycznie na to patrzysz?
Waga86 Moj brat pracowal w uk 3 lata i mowil, ze im wiecej polakow sie zeszlo, tym bylo gorzej, sami sobie podwyzszali norme.
Zdaję sobie sprawę, ze ludzie, którzy wyjechali za granicę i pracowali na magazynach i fermach to nie była “elita” i nadreprezentacja pewnych zachowań tam będzie.
Powiem tylko, ze z rożnych relacji wiem, że chluby nam nie przynosili.
Waga86 ale Ty myslisz ze to moje odosobnione zdanie?
Nie wiem.
Za to wiem, że przedsiębiorcy w PL mają problem ze znalezieniem ludzi chętnych do pracy, szczególnie wśród młodego pokolenia.
Waga86 Wyobraz sobie, ze bylam niedawno na obradach rady miesjkiecj protestowac przeciwko wycieciu lasu. Krzyczalam najglosniej i w sumie to ja bylam takim wodzirejem. Ludzie sie wstydza krzyczec, powiedziec cos glosniej. Maja jakies blokady. Krzykna 2 razy “las jest nasz” i za 3cim razem juz jakby im brakowalo tchu i to wszyscy milkna. Wybierz sie na protesty do Francji, zobacz jaka moc jest tam a jaka tu. polak ogolnie sie wstydzi byc spontaniczny, jeden patrzy na drugiego, zeby sie za bardzo nie wychylic. Taki silnik co ledwo przednie ale juz zdycha.
Owszem, mamy wgrywane od małego, że polskość to “nienormalność”, mamy być europejczykami, nowym homo sovieticus, tylko niebieskim.
Zauważamy wady, pytanie tylko co z tym zrobić? Czy da się coś z tym zrobić?
Themotha To zależy jeszcze w jakim aspekcie. Nie da się ukryć że w Europie razem z Francją rządzą, mając większość gospodarek w kieszeni.
Mi chodziło poziom zadowolenia przeciętnego zjadacza chleba.
Chociaż to dokąd zajechali to tez wynika z ich narodowego mentalu, który teraz każe im “sprzedać nam” swoje problemy a my mając niemieckie kukły u władzy ochoczo naszym “przyjaciołom”(xD) pomagamy.
Themotha Ale właśnie z powodu mentalności tubylców, która pozwala na to byśmy nie byli konkurencyjni jest jak jest.
Owszem 100% racji.
Themotha toś ustalił że zagraniczne korpo nie odprowadza tu podatku, albo odprowadza znacznie mniej niż rodzima firma w tej samej branży.
Feudalizm.