Meg4tron Teraz mam pytanie czy warto robić ponowne kanałowe tego zęba pod mikroskopem czy go wyrwać i pomyśleć o implancie?
To Ci powie dobry dentysta po zrobieniu TOMOGRAFU komputerowego.
Moi robią tomograf w 3d i pokazywali mi wielokrotnie zdjęcia z tego i tam na prawdę dużo widać.
Meg4tron Czytam, że zęby składają się z wielu bardzo małych kanałów i doczyszcznie tego jest bardzo ciężkie, nawet chemią i pod mikroskopem, więc po jakimś czasie zapalenie może powrócić.
Szóstka ma zazwyczaj 4 kanały, często bardzo pokręcone, wielu dentystów znajduje tylko 3 i tak było w moim przypadku, obecna zrobiła tomograf (poprzednia robiła RTG) i wszystko szło znaleźć, bardzo ciekawe urządzenie. Po zrobieniu kanału zrobiła ponownie tomograf i sprawdzała jak zostały wypełnione, na razie od około roku mam spokój.
Meg4tron Czytam jakieś fora i ludzie są generelanie średnio nastawieni do kanałówek, a to pobolewa, a to zaś trzeba robić, niektórzy piszą, że kanałowe nie są zdrowe dla człowieka (nie wiem czy to prawda czy nie).
Niby tak ale implant to też jakiś kompromis i ma swoje wady i zalety, generalnie jestem zdania, ze w miarę możliwości trzeba ratować swoje własne zęby.
Dla przykładu dziąsło nie okala implantu tak jak zęba i trzeba bardziej zwracać uwagę na higienizację, kupić irygator, bo w tej szczelinie między dziąsłem i implantem się zbierają bakterie.
Dodatkowo czasem trzeba wszczepiać kość najpierw bo nie ma dostatecznie dużo “mięska”.
Uczciwy dentysta/chirurg powinien Ci coś doradzić.