Baelish Chyba, że czegoś tu nie kumam.
Świetne zestawienie.
Ja aż tak dokładnie nie liczę, zakładam średnio 3% rocznej dywidendy netto z całego portfela.
Formuła jest prosta, kwota roczna jaką chcesz / 0,03.
5k netto x 12 = 60.000 PLN / 0.03 = 2.000.000 PLN
Baelish Kruk: ok. 3,62% brutto (2,9% netto)
Tak.
Jakie mam założenie: że średnio cały portfel musi dawać dywidendy brutto minimum 4,5% rocznie, więc 35% z tego wywalam na podatki. Zostaje niecałe 3%. Czyli Kruk wg mnie daje netto 2,35%.
Baelish Dwa ostatnie gorzej niż oprocentowanie na lokacie, a nie odejmowałem jeszcze inflacji.
Uwaga. Przyszłości nie znamy, ale są jeszcze dwa pozytywne aspekty:
Wzrost wartości akcji. Dzisiaj Kruk kosztuje 400 zł/szt, ale możliwe, że za 10 lat będzie kosztował 800 zł/szt. Nie musi, może kosztować 100 zł/szt. (To aspekt negatywny, ale można dokupić więcej, aby dostawać więcej dywidend).
Regularny, coroczny wzrost kwoty dywidendy na akcję. Dziś Kruk płaci 17 zł, ale za rok zapłaci 19zł, za 10 lat będzie płacił np. 30 zł. Twoja stopa dywidendy będzie więc 2x większa, bo kupiłeś dziś po 400 zł.
Aspekt negatywny:
Spółka w każdej chwili może zaprzestać wypłaty dywidendy i już.
Lepsze w tym wypadku są ETFy płacące dywidendę, np. FTSE All World distributing, ma 3500 spółek, więc spoko, no ale dywidendę wypłaca 1,5% brutto, jakiś 1% netto.
Przy tym ETF, żeby mieć 5k netto, potrzebujesz 6.000.000 PLN kapitału.
Baelish Dywidendy mogą być jedynie miłym dodatkiem, napewno nie sposobem na życie dla małych ciułaczy.
Słusznie.