Themotha StefanBatory Kobiety podejmują w POLSCE prace gorzej płatne, bo właśnie ze względu na dyskryminację ze względu na płeć nie mogą dostać lepiej płatnej roboty (pomimo posiadania wymaganych kwalifikacji).
Jeśli Twoim zdaniem kobieta zrobi robotę tak samo dobrze jak mężczyźni, a zarabia mniej, co wiążę się z mniejszym kosztem pracodawcy, to dlaczego pracodawcy nie zatrudniają samych kobiet?
Z mojego doświadczenia i obserwacji, jest różnie. Są kobiety które w tej samej pracy zarabiają mniej, są takie co zarabiają tyle samo, są takie co zarabiają więcej
Jedyny minus to taki, że przedsiębiorcy mniej chętniej zatrudniają kobiety z obawy przed ciążą i pójścia na urlop macierzyński
Gdy będąc w wieku 50+ szukałem pracy w 3city, to nie znalazłem żadnej posady, którą mógłbym odrzucić. Tłumaczono mi, że to ze względu na zbyt wysokie kwalifikacje, jakie posiadam😂. Co to jest jak nie dyskryminacja? Może chodziło im o to, że mógłbym zajść w ciążę i pójść na urlop macierzyński😂😂.
Na szczęście należymy do Unii Europejskiej i bez problemu znalazłem sobie pracę w niemieckiej firmie. Nie spotkałem przez całe moje życie większych gnoi i skurwysynów jak polscy pracodawcy.
Przypomnę jeszcze raz, gdy pracowałem w polskiej firmie (przed wejściem Polski do UE), to pan polski pracodawca był mi winien równowartość moich rocznych zarobków (płacenie pod stołem). Bardzo mi się to podobało, że nieznani sprawcy spalili mu jego Jaguara.
Mitchi StefanBatory Zupełnie inne jest podejście do pracy kobiet na stanowiskach technicznych np. w krajach skandynawskich (potomkowie Wikingów), a podejściem do pracy kobiet na stanowiskach technicznych w Polsce ( kraju potomków pańszczyżnianych chłopów).
O kurwa, nawet nie wiem jak to skomentować…
Ciekawe jak się ma sprawa w Mongolii z potomkami Czyngis-Chana lub Azji Mniejszej czy Persji z potomkami Aleksandra Wielkiego.
Żeby nie było - cenię sobie Twoje zdanie i doświadczenia. Ale bije z tych wypowiedzi straszliwą ojkofobią/bólem dupy.
Ojkofobia? Ojkofobią na pewno nie jest moja głęboka pogarda dla polskich pracodawców. powody wyżej.
Wolę pracować w niemieckich firmach, niż w polskich. Gdy pracując w firmie niemieckiej zachorowałem na raka i zawiadomiłem o tym mojego niemieckiego managera, ten o tym fakcie poinformował właściciela firmy liczącej około 1000 pracowników.
Niemiec, właściciel firmy zadzwonił do mnie i mi powiedział, żebym się nie martwił, zajął leczeniem, praca na mnie czeka, nikt mnie nie zwolni, bo jestem dobrym pracownikiem. A jeśli będę miał jakiś problem, to mam śmiało dzwonić do biura do Hamburga, postarają się mi pomóc. Oni pamiętają, że zawsze mogli na mnie liczyć itd.
Siedziałem w domu (w 3city) tak od grudnia do sierpnia i miałem regularnie wypłacane wynagrodzenie.
Potrafisz sobie wyobrazić, żeby taki typowy polski janusz biznesu jak ten prawacki gnój ludzka kurwa Cezary Mentzen tak się zachował?
https://wiadomosci.wp.pl/problemy-mentzena-jest-zgloszenie-ws-jego-firmy-6889696214936128a
Themotha Potomkowie Wikingów dali sobie wpuścić uchodźców z krajów Afryki czy Bliskiego Wschodu, którzy robią dym do takiego stopnia że ludzie się nocami boją chodzić po ulicach. A niektóre osiedla są strefami no go . Ostatnio zabili młodego Polaka.
A w Ameryce murzynów biją.
W czasach jeszcze przed Brexitem wchodziłem takim małym masowcem do jednego z angielskich portów. Na mostku spędziłem parę godzin z angielskim pilotem. Ten Anglik mi opowiedział, że kilka tygodni wcześniej paru Polaków się najebało w weekend i jak przystało na dumnych potomków pańszczyżnianych chłopów jeżdzili sobie po pijaku autem.
Zapomnieli o tym, że w Anglii ruch jest lewostronny i jechali sobie prawą stroną- zderzyli się czołową z autem bratanicy tego angielskiego pilota. Od tego Anglika dowiedziałem się, że Polacy to zwierzęta. W Polsce w ubiegłym roku zatrzymano 100 tyś. najebanych kierowców, tylko co to ma wspólnego z dyskryminacją kobiet w Polsce?
Themotha Firma HRK E&M w swoim raporcie poinformowała że 34 proc. firm deklaruje wzrost zatrudnienia kobiet na stanowiska specjalistyczne, inżynierskie i naukowo-techniczne
Polska stanowi drugi kraj w UE pod kątem zatrudniania kobiet na stanowiskach kierowniczych. Jak podaje Bankier, w III kwartale 2020 roku kobiety stanowiły 44% kadr kierowniczych.
Kobiety stanowią też znaczną mniejszość wśród osób, które zdobyły wykształcenie wyższe związane z naukami ścisłymi takimi jak: informatyka (16%), technologia (21%) i ekonomia (27%).
Gdzie Ty tu dyskryminacje widzisz?
No to się powtórzę, koleżanka mojej córki- inżynier budowlaniec dostała propozycję pracy w polskiej firmie jako sekretarka, ale dzięki temu,, że Polska należy do EU będzie pracować w belgijskiej firmie jako inżynier.
Jej nowa firma przebudowała min. Kanał Panamski.
Inny znany mi przykład dyskryminacji kobiet, to panienka, która już jako dziecko dostawała stypendium Prezydenta Miasta Gdańska dla wybitnie uzdolnionych dzieci, a skończyła Uniwersytet Columbia (języki itd. ) i nie znalazła pracy w Trójmieście. Nikt jej nie chciał, ale na szczęście należymy do Unii Europejskiej. Ona dzisiaj pracuje w Niemczech.
Mógłbym więcej wymienić takich przykładów, tylko po co.
Themotha Nie wiem jak w innych branżach. Mój kuzyn jest inżynierem sanitarnym w Bonn, zarabia mniej niż jego niemiecki kolega na tym samym stanowisku pracy
To musi być marnym inżynierem. Jeśli ma poczucie krzywdy z tego powodu, to będąc dobrym fachowcem bez problemu znajdzie sobie lepiej płatne zajęcie. Niemcy cenią i szanują fachowców.
Themotha Z racji branży pracuje z firmami z całej Europy. Poziom zaniedbań, niekompetencji jest na podobnym levelu zarówno jeśli chodzi o Polskę jak i kraję Europy Zachodniej. Śmiem nawet postawić tezę że Polacy są bardziej kompetentni niż tacy Francuzi czy Anglicy o Włochach nie wspominając. Mówię Ci to jako gość, który na rynku pracy krajowym i zagranicznym jest prawie 20 lat, prowadziłem własną firmę, pracowałem w Polsce i kilku krajach Europy Zachodniej
Pracodawcy są rożni, zarówno w kraju jak i za granicą. Natomiast patrzenie na to w sposób czarno-biały to co najmniej ignorancją
Oczywiście, że są różni pracodawcy, ale takich skurwysynów jak np. janusz biznesu- Cezary Mentzen ja na Zachodzie nie spotkałem. Ja z racji branży pracowałem w bardzo wielu firmach i to na całym świecie i wolę pracować z zachodnimi fachowcami niż polskimi.
Byłem w dziewiczym rejsie na nowym statku zbudowanym w stoczni Gdynia- mnóstwo awarii i byłem na ponad dwudziestoletnim statku zbudowanym w Japonii- ilość awarii zero. Wolę jako ojkofob pracować na statkach zbudowanych w Japonii😂.
Nieżle się uśmiałem z tej kompetencji Polaków w porównaniu do firm zachodnich. Pracowałem min. w holenderskiej firmie, która podniosła wrak Kurska z dna Morza Barentsa. Jest to jedyna na świecie firma, która takie operacje może wykonywać. Przebudowę portu w Gdynii wykonywała firma belgijska, żadna polska nie dałaby rady. Itd. Między słabym poziomem typowych polskich politechnik, a poziomem politechnik zachodnich istnieje ogromna i niewyobrażalna wręcz przepaść na korzyść tych zachodnich.
Gdybyś miał jakieś sensowne wykształcenie sam byś to zauważył. Zajmujesz się handlem?
Widziałeś Ty kiedy firmę istniejącą 200 lat? Ja w takich pracowałem. Na Zachodzie pełno takich.
Cortazar StefanBatory Wiesz jak fajnie będąc Polakiem być kapitanem na statku pod niemiecką banderą😂
Sam się z tego śmiejesz, co może jedynie świadczyć, że jest to niezwykle rzadki przypadek.
Mylisz się, jest to bardzo częsty przypadek
Nieidealny Rozumiem, że nie prowadziłeś nigdy działalności w Polsce, że o zatrudnianiu ludzi nie wspomnę. Pracowałem z ludźmi z większości krajów Europy i ludzkie kurwy-kretacze to zdecydowanie nie tylko domena naszych
Nie prowadziłem nigdy działalności gospodarczej w Polsce. Oczywiście ludzie są różni, ale cywilizowane
kraje takie jak Niemcy bardzo ładnie sobie z nimi radzą.