Obliteraror [usunięty] Nie usuwaj skórek ani nasion (to przepis z Afryki a nie z Cipciusiowa): I za to Cię lubię : ) Świetny wątek, swoją drogą.
statusquo @“[usunięty]”#2 Narobiłeś mi smaka. Wygląda na idealną w gorący dzień, zwłaszcza po tych dwóch godzinach w lodówce..
[usunięty] Będę robił. Wygląda świetnie. Podczepiam się pod pragnienia @Jasnie_wielmozny i również uprzejmie proszę o przepis na jakieś mięso.
[usunięty] @statusquo faktycznie, po wyjęciu z lodówki chłodzi lepiej, niż chłodnik litewski. @Jasnie_wielmozny @“[usunięty]”Nasze wspólne decyzje <3 w planach miałem opisanie gambijskiej zupy ebbeh, ale nie znalazłem dziś nigdzie manioku. Na dniach uzupełnię. Mięska nie będzie, ale będą owoce morza. @Obliteraror @KimUnJest dziękuję 🙂
Azizi @“[usunięty]”#2 Świetna robota🙂 Jeśli będziesz miał czas to prośba o więcej takich przepisów. Więcej tego, co da się zrobić z w miarę dostępnych w Polsce składników.
[usunięty] Azizi Więcej tego, co da się zrobić z w miarę dostępnych w Polsce składników. Eeee, maniok, tamarynd, habanero? 😉
Sydney [usunięty] Eeee, maniok, tamarynd, habanero? Do kupienia, co prawda tamarynd suszony jedynie znalazłem. :>
[usunięty] Sydney może być i suszony. Diabeł jednak jak zwykle tkwi w szczegółach. Najlepszy tamarynd to ten z pestkami, które dodają zupie takiej wyrazistej, lokalnej cierpkości. W Polsce widziałem tylko tamarynd bez pestek.
Sydney [usunięty] :> https://allegro.pl/oferta/tamaryndowiec-tamarynd-z-pestkami-400-g-heera-10790928522 https://allegro.pl/oferta/natco-tamarind-tamaryndowiec-z-nasionami-400g-9086028808?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=NDVjNDNmZWYtZDJkMi00YTkxLWI4ZTgtZjM0YTJhMjJmYjg4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5891d12e-ec01-4a72-9539-eae06b5d5d72 Ja się w różne “cuda” zaopatruję właśnie na allegro.
Cortazar Dawaj te afrykańskie przepisy @“[usunięty]”#2, jak ktoś będzie chciał spróbować to znajdzie składniki albo zastąpi je czymś najbardziej podobnym. O tamaryndzie nawet nie słyszałem ale chyba zamówię to z allegro od @Sydney niedrogo nawet, habanero to chyba można papryczką chili zastąpić, a manioku nigdy nie jadłem ale słyszałem o tapioce, czyli mące z niego. Chętnie spróbuję. I jest: https://allegro.pl/oferta/maniok-jadalny-swiezy-cassava-1-szt-ok-600g-650g-10182317515 Także czekam… 😉
Sydney Cortazar habanero to chyba można papryczką chili zastąpić, Zależy jaką ostrość lubisz ale habanero ma inny smak niż chili. Kiedyś można było kupować habanero w Lidlu normalnie. Na necie też dostaniesz, czasem występuje w paczkach pakowanych po 3. Nie polecam takich jakby pomarańczowo-czerwono-żółtych. Albo żółte albo czerwone. Ten maniok też znalazłem. 😛 https://allegro.pl/listing?string=habanero%20%C5%9Bwie%C5%BCe&bmatch=e2101-d3794-c3683-sup-1-4-0616
Nieogradowany Moja żona jest fanką awokado. Robimy taką sałatkę tylko bez chilli. Świetnie wchodzi z grillowanymi cyckami indyka.
azagoth Zrobiłem tę surówkę @“[usunięty]”#2 Zajebista. Jadłem z piersią indyka z grilla. Dzieci, niestety, nie chciały jeść. Nie są przyzwyczajone do kolendry. Czas zacząć je przyzwyczajać.
[usunięty] azagoth Zrobiłem tę surówkę @Mirek Cieszę się, że Ci smakowała :-) Mam nadzieję, że przypomniała Ci tę, którą jedliśmy nocą na Coco Beach w towarzystwie pewnej namolnej myszki i jurnego Masaja ;-)
Sydney [usunięty] Cieszę się, że Ci smakowała :-) Mam nadzieję, że przypomniała Ci tę, którą jedliśmy nocą na Coco Beach w towarzystwie pewnej namolnej myszki i jurnego Masaja ;-) Pewnie nie pamięta smaku ale akcja z Masajem nie do zapomnienia. xD