YO-l-ON Każdy chce tego co dla niego najlepsze, a potrzeby mamy różne. Życie to weryfikuje.
Wystarczy się przyjrzeć.
Zawsze dziwi mnie, że manosfera często “oskarża” kobiety o hipergamię, a nie widzi że mężczyźni albo byliby hipergamiczni gdyby mieli taką możliwość albo są homogamiczni lub hipogamiczni. Hipogamia to druga strona hipergamii. Ale o tym jakoś dziwnie się milczy 🤫
Kiedyś czytałam jak redpillersi oburzali się, że arystokratka Izabela Łęcka z “Lalki” Prusa, nie chciała starego i bogatego kupca Wokulskiego, a powinna przecież według nich być mu wdzięczna że chciał ją sobie kupić. Czemuż to 45-letni wdowiec Wokulski zainteresował się młodziutką i pustą Izabelą, a nie jakąś swoją mądrzejszą rówieśnicą?
Niezadowoleni z damskiej hipergamii panowie przecież też mogą celować w kobiety równe im lub przewyższające ich pod względem statusu, wiedzy, inteligencji, urody, bogactwa czy wieku 🤣. Gdyby panowie nie godzili się na damską hipergamię i nie poślubiali kobiet o niższym od nich statusie, to damska hipergamia umarłaby śmiercią naturalną. Zresztą mi tam hipergamia nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie, gdy sobie pomyślę jak wyglądałby świat gdyby wszyscy celowali w partnerów gorszych od siebie, to brrr.
“(…) Badanie przeprowadzone przez OkCupid wykazało, że mężczyźni w każdym wieku wolą kobiety w wieku około dwudziestu lat, podczas gdy kobiety wolą mężczyzn rówieśników. Kiedy czterdziestoletni mężczyzna umawia się z dwudziestoletnią kobietą, może być pewien, że przewyższa ją wiedzą, doświadczeniem, bogactwem, rozmiarem, siłą itp. Jednak czy mężczyźni uprawiają seks tylko z dwudziestoletnimi kobietami? Oczywiste jest, że tylko ci, którzy mogą to zrobić. W większości przypadków wygrywa preferencja kobiety, ponieważ jest ona bardziej zdolna oprzeć się pokusom seksualnym. Mężczyźni z drugiej strony nie są aż tak wybredni. Ironią jest, że gdyby mężczyźni byli zbiorowo wybredni co do tego, z kim sypiają, kobiety bałyby się być wybredne same. Męskie pragnienie seksu stawia ich w ogromnej niekorzystnej sytuacji podczas negocjacji na rynku seksualnym.(…)”
https://philosophicaltherapist.com/2017/07/17/hypergamy-doesnt-exist-without-hypogamy/
A jeśli chodzi o temat, to wydaje mi się, że kobiety które wygrały na loterii zostały porzucone przez swoich mężów, bo ci nie mogli znieść, że ich żona jest w czymś od nich lepsza, mimo że wygraną nie zawdzięczała swojej pracy a łutowi szczęścia.